Aflevering 5. A Priori

De 5e aflevering van Is er een dokter in de podcast? Er zijn 4 dokters aanwezig.
Liffert komt bevroren en met verkleurde vingers aan in de studio na een barre tocht. We blikken in deze eerste uitzending tijdens een sneeuwstorm traditiegetrouw terug op de vorige aflevering en bespreken de reacties. Er zijn mooie suggesties en positieve terugkoppelingen. Zo wordt er gevraagd om medische thema’s in Jip en Janneke taal en waarom hebben bepaalde ziekten eigen namen.

In het nieuws segment wat volgens Sience de biomedische doorbraken van 2020 zijn. De komst van hele serie covid-19 vaccins staat op nummer 1. Daarna CRISPR, de gene-editing techniek. Tenslotte de doorbraken op gebied van HIV met de vrag of je Vraag is kan je het immuunsysteem bij HIV patiënten kan trainen . Hierna bespreken we de gesponsorde bijlage van de Journal of Hemostasis ans Thrombosis (zie foto hieronder). Ook het gebruik van furosemide (ofwel Lasix, ofwel Last Six hours) door de keeper van Ajax komt aan de orde. Tenslotte bespreken we het stoppen van de Golden Earning. Liffert en Sanne halen herinneringen aan een concert op.

Er is op verzoek van een trouwe luisteraar het nieuwe rubriek: Waar komt deze naam vandaan? Liffert weet 3 ziektes met de naam Vogt. Dat wordt wel Duits uitgesproken als VOOOOOOOOOGT. We bespreken de ziekte van Raynaud. Liffert heeft het en Sanne is er net over geinterviewd door Linda.nl. Raunaud is vernoemd naar Auguste Gabriel Maurice Raynaud (10 Augustus 1834 – 29 Juni 1881).

Bij het opruimen komt het boek met alle antwoorden te voorschijn, maar het geeft geen bevredigend antwoord op de vraag hoe het met onze podcast zal gaan in 2021. We gaan dan ook snel door met het onderwerp koken. In de vorige uitzending was er een klassieke muziek quiz met muziekfragmenten uit de Netflix serie Chef's Table (lijst op Spotify). Liffert weet dat de klassieke componist Rossini (van de opera de Babier van Sevilla) eerst componeerde, maar daarna een levensgenieter werd en zich overgaf aan eten. Hij kreeg er een dikke buik van. Maar waar overleed Rossini aan? We vroegen het aan onze populaire, vaste huispatholoog Joris Roelofs. En passant leren we nog wat over kunstgebitten in de 18e en 19e eeuw.

Een andere nieuwe rubriek op verzoek van de luisteraars is: Dokter wat doet u nu? Hierbij vragen we dokters wat ze naast hun werk doen, wat hun passies zijn. We bespreken dit met Junus van der Wal. Hij verteld over zijn voorliefde voor koken en eten. Junus schrijft voor @BuikAmsterdam. Dat is een journalistiek platvorm over de bloeiende foodcultuur (hoewel nu op een lager pitje). We praten over favoriet keukengerei, eten bestellen en zelf afmaken. Junus heeft een eigen instagram account waarop hij regelmatig zijn kookkunsten laat zien. Je kan hem volgen als je niet al te gek bent. Ook op Twitter kan je hem volgen.

In deze uitzending drinken we A Priori, een classic cava uit de Penedes van Colet. Dit werd als aperitief geschonken in het restaurant el Bulli. Het is een frisse en fruitige wijn gemaakt. Onze register vinoloog in spe is enthousiast en geeft door welke druiven er in deze wijn zitten. De prijsvraag is hoeveel Gewurztraminer zit er in deze wijn. Als je het weet, geef het door per e-mail of via het contactformulier van deze site en je kan en fles winnen. Mocht je suggesties hebben voor een wijn die we tidjens de uitzending moeten drinken of een wijn met een mooi verhaal laat het ons weten. Je kan dan een andere leuke wijn verdienen.


Heb je vragen of suggesties? Reageren kan op onze website via het contactformulier of met een mail via info@dokterinpodcast.nl. Abonneer je op onze podcast in je favoriete podcast app zoals Spotify, Apple podcasts en Google podcasts, zodat je geen uitzending mist.