Aflevering 7. Er gaat niets boven Jazz uit Groningen

De 7e aflevering van Is er een dokter in de podcast? Er zijn 3 dokters aanwezig.
De lockdown en avondklok zijn er nog net tijdens de opname van aflevering 7. Er moest flink doorgewerkt worden.

In het nieuws segment het onderwerp waar nog steeds veel discussie over is: het AstraZeneca vaccin en ook het Janssen vaccin. Iets grotere kans op lage bloedplaatjes en daarbij trombose. Er is nu een Internationale leidraad en een Nederlandse leidraad. Het fenomeen heeft inmiddels een naam VIPIT of VITT en er is een Leidraad van oa de Nederlandse Internisten Vereniging. De naam VIPIT en VITT dat zijn afkortingen voor Vaccine Induced Prothrombotic Immune Thrombocytopenia/ Vaccine-Induced Immune Thrombotic Thrombocytopenia. Nog steeds niet helemaal duidelijk hoe het komt. Komt echter zeer weinig voor. Ongeveer minder vaak dan 1:100.000 tot 1:1.000.000. Bij COVID-19 infectie, zoals we de vorige uitzending ook bespraken, is kans op trombose veel groter. Belangrijk en die vraag krijg ik heel vaak, maar een eerdere trombose of een bekende genetische trombofilie lijken het risico op VIPIT/VITT niet te vergroten. Duitse onderzoekers denke te weten waardoor de zeldzame bijwerking wordt veroorzaakt. Blijkt mogelijk te komen door niet geheel zuiver AstraZeneca vaccin. Resten van meerdere menselijke eiwitten in vaccin. De Nederlandse Leidraad vermeldt dat het kan optreden 4-28 dagen na vaccinatie met een COVID-19 vaccin (alle types en merken). De internationale richtlijn rept alleen over AstraZeneca en Janssen vaccin. Politiek? Belangrijkste is om bij klachten de trombocyten te prikken en als onder de 150 zijn dan verder onderzoek in te zetten.

In Medisch Contact stond een spannend relaas van Marcel Levi het ontdekken van VIPIT of VITT, lage trombocyten na vaccinatie. Ook in Medisch contact roze urine. Kan je een boekje van Marcel Levi winnen.Hebben de luisteraars nog foto's om in te sturen? Liffert verteld dat hij in een webcast zat met vriend van de show Joris Roelofs. Beetje saai want ding over nieren. Sanne zat ook in een Webcast of beter webinar en wel met de bekende Nederlander Diederik Gommers. Het onderwerp van de webinar was heel actueel COVID-19. Om de avondklok te trotseren kreeg Liffert een aflaat, maar hij bedoelt natuurlijk een verklaring. Dit kreeg hij om dat het een talkshow was.

De "dokter wat doet u nu" gast van deze aflevering is Joost Swart. Huisarts in Amsterdam, maar ook jazz pianist. Tot voorkort reisde hij door heel Nederland en ook over de hele wereld (vaak Japan) om op te treden. Nu zit hij noodgedwongen thuis en is hij bij de befaamde viroloog Jaap Goudsmit gestart met promotieonderozek naar COVID testen. In deze aflevering 2 stukken van zijn reportoire. Het eerste nummer heet Nardis en deze aflevering wordt afgesloten met blues for Okinawa.

In het onderdeel wijn was de keuze om een pinot nero van Franz Haas uit de Alto Adige of een spätburgunder van Adeneuer uit de Ahr te drinken. Franz Haas heeft mooie etiketten. Vormgegeven door de kunstenaar Ricardo Schweizer, een vriend van Picasso en de ontwerper van het filmhuis in Cannes. Hij heeft dit gedaan in ruil voor een paar dozen wijn. De keuze van de luisteraars is de spätburgunder van Adeneuer. Een frisse, maar ook gelaagde rode wijn. Een proefpakket van Franz Haas wordt bespoken met daarin een Gewurstraminer 2018 (meer dan 5%), Pinot Blanc 2018, Pinot Grigio 2019, Lagrein 2017 en een Manna 2018. Die laatste wordt gemaakt van Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Gewurztraminer en de locale Kerner. De lagrein en kerner driuiven zijn vergeten druiven, maar zijn steeds populairder. Vergeten druiven een odnerwerp voor een volgende aflevering.

Serie the young pope en the new pope worden besproken. Sanne gaat alle afleverigen kijken voor de volgende uitzending.

De prijsvraag uit aflevering 6: Waarom is een standaard fles wijn 750 ml? Het antwoord is 2-ledig. Dit was de longinhoud van glasblazers en is inmiddels de Europese standaard fles geworden. En er zijn ook 2 potentiele prijswinnaars. Een uit Groningen en 1 uit Denver, Colorado. We moeten nog bepalen wie de wijn krijgt en hoe we die fles daar krijgen zonder al te veel CO2 voetprint. Er is een nieuwe prijsvraag. Wat voor werk deed de bekende Boy Edgar naast zijn werk als jazz muzikant? Je kan weer een lekkere fles wijn winnen.

Als je het antwoord op de nieuwe vraag weet, geef het door per e-mail of via het contactformulier van deze site en je kan een fles wijn winnen.

Mocht je suggesties hebben voor een wijn die we tijdens de uitzending moeten proeven of een wijn met een mooi verhaal laat het ons weten. Je kan dan een andere leuke wijn verdienen.

Heb je vragen of suggesties? Reageren kan op onze website via het contactformulier of met een mail via info@dokterinpodcast.nl. Abonneer je op onze podcast in je favoriete podcast app zoals Spotify, Apple podcasts en Google podcasts, zodat je geen uitzending mist.