In aflevering 19 van onze podcast zijn er 2 pod-docs en ze bespreken uiteenlopende onderwerpen die de afgelopen tijd relevant waren. We blikken terug op ruim vier jaar podcasten, waarin we grote gebeurtenissen zoals COVID-19, vaccinaties, de oorlog in Oekraïne en politieke ontwikkelingen hebben besproken. Ook staan we stil bij technologische veranderingen: geen Tesla meer, minder social media en de overstap van WhatsApp naar Signal.
We reflecteren op Dry January en de impact van alcohol op gezondheid en ouder worden. Interessant is een recente studie in de European Heart Journal die suggereert dat matige wijnconsumptie juist een lager cardiovasculair risico geeft. Maar hoe zit het met andere gezondheidsaspecten?
Een van onze hoofdonderwerpen is de nier. Waarom werkt je dorstprikkel minder goed na je 65e? Moeten we standaard meer water drinken, zeker in combinatie met alcohol en sporten? We duiken in de slimme werking van de twee miljoen nefronen in je nieren.
Daarnaast genieten we van Oostenrijkse wijn bij een bord lasagne en bespreken we de belangrijkste druivenrassen en wijnregio’s van Oostenrijk. We drinken een Leithaberg Blaufrankisch 2017 van Esterházy uit het Burgenland. Hierbij de samenvatting:
De belangrijkste wijngebieden in Oostenrijk zijn:
Niederösterreich: Dit grootste wijngebied herbergt beroemde subregio's zoals de Wachau, Kamptal en Kremstal, waar vooral frisse, minerale witte wijnen (Grüner Veltliner, Riesling) worden geproduceerd.Burgenland: Bekend om zowel rode wijnen (zoals Blaufränkisch en Zweigelt) als zoete dessertwijnen, met een focus op karakter en intensiteit. Steiermark: Dit gebied staat bekend om aromatische en levendige witte wijnen, die vaak een frisse zuurgraad en fruitige tonen combineren.
In Oostenrijk worden vooral de volgende druiven gebruikt:
Grüner Veltliner: De meest aangeplante witte druif, bekend om frisse, kruidige en fruitige aroma's. Riesling: Geeft elegante, minerale wijnen met een uitgesproken zuurgraad. Zweigelt: De meest verbouwde rode druif, levert fruitige en zachte rode wijnen. Blaufränkisch: Produceert karakteristieke, kruidige en tanninerijke rode wijnen. St. Laurent: Geeft volle, aromatische wijnen met een diepgroene kleur en bessenaroma’s.
In waar komt die naam vandaan verdiepen we ons in de Oostenrijker Hans Asperger en de oorsprong van het syndroom die zijn naam draagt. Wat weten we nu over zijn werk en de impact op de moderne kinderpsychiatrie? Asperger beschreef in de jaren 1940 kinderen met sociale en communicatieve moeilijkheden, maar vaak ook uitzonderlijke talenten. Zijn bevindingen kregen pas decennia later brede erkenning, toen zijn werk in de jaren 80 opnieuw werd opgepakt. De diagnose syndroom van Asperger werd tot 2013 als aparte classificatie binnen het autismespectrum gebruikt, maar is sindsdien geïntegreerd in de bredere term autismespectrumstoornis (ASS). Ondanks de medische erkenning van zijn werk is er ook controverse rondom zijn verleden: sommige onderzoekers stellen dat hij nauwe banden had met het naziregime en betrokken was bij eugenetische praktijken. Dit heeft geleid tot een kritische herwaardering van zijn nalatenschap. Toch blijft zijn bijdrage aan de kinderpsychiatrie onmiskenbaar en heeft zijn onderzoek ervoor gezorgd dat mensen met autismespectrumstoornissen beter worden begrepen en ondersteund.
Tenslotte nog belangrijke onderwerpen als waar gaat het naar toe met deze wereld. Waarom is er zoveel opportunisme? Liffert spreekt zich weer uit en adviseert aan iedereen om dat te blijven doen! Daarnaast geeft hij ook tips om te ontspannen en komt de zorgelike toestand van de Paus ook nog aan bod. Wat een toestand zou Joris zeggen. En dat zeggen de poddocs ook, maar gaan toch met een positieve houding ondanks alle ellende van aflevering 19 naar ons jubileum: aflevering 20!
Je kan deze podcast beoordelen in Spotify en Apple. We zijn te volgen op Bluesky, Instagram en threads @dokterinpodcast
De "wat een toestand" koffie/thee mok! kan je krijgen als je een leuk verhaal, opmerking of recensie hebt. Stuur dit naar info@dokterinpodcast.nl en misschien krijg je wel die unieke mok. Je kan deze podcast nu ook beoordelen in Spotify net als in Apple podcasts. In Spotify kan je ook vragen en polls invullen. Niet vergeten dat te doen als je via Spotify aar deze podcast luistert. Beoordelen kan al met 5 sterren. Tenslotte zoals al besproken zitten de poddocs nu op de Instagram @dokterinpodcast
Mocht je suggesties hebben voor een wijn of vergeten druiven, die we tijdens de uitzending moeten proeven of een wijn met een mooi verhaal laat het ons weten. Je kan dan een leuke wijn verdienen.
Heb je vragen of suggesties? Reageren kan op onze website via het contactformulier of met een mail via info@dokterinpodcast.nl. Abonneer je op onze podcast in je favoriete podcast app zoals Spotify, Apple podcasts en Google podcasts, zodat je geen uitzending mist.