Aflevering 13. Doping en verslaving

In  aflevering 13 zijn er 4 dokters in de podcast.
Pod-docs Liffert en Sanne bespreken weer wat er is gebeurd in de afgelopen periode. Gelukkig is dat korter dan tussen aflevering 12 en 13. 


De vaste onderwerpen zijn er weer met: Dokter wat doet u nu? Waar komt die naam vandaan? En waar is deze staatsman aan overleden? En natuurlijk wijn.
Het blijkt overigens dat wijn drinken minder gezond is dan we denken. Dit komt uitgebreid aan bod. Echter de poddocs laten zich niet afschrikken en drinken een wijn van Nederlandse bodem. Een heerlijke rose gemaakt door de nonnen uit Oosterhout (NB).
We spreken collega internist-hematoloog Harry Koene over sport, doping en dispensatie. Er blijkt dat heel sporters ADHD medicatie gebruiken. Is dat een ooraak of een gevolg. Of past dat in het vele gebruik van ADHD medicatie in de Nederlandse bevolking?
Waar komt die naam vandaan gaat deze aflevering niet over een ziekte, maar over een procedure. Dit na aanleiding van een zoektocht samen met Chat-GPT naar verlaafde artsen. Er valt heel wat over AI ofwel kunstmatige interlligentie te vertellen. Is het goede of gevaarlijke ontwikkeling? Is er wel genoeg stroom op de wereld om AI te ontwikkelen? Wat opvalt is dat chat-GPT leert en ontwikkelt. Dat merk je als je vragen aan hem of haar of het stelt. De poddocs discussieren er over.

Voorbeelden zijn Dr. William Halsted, Dr. Sigmund Freud, Dr. Walter Freeman. Uiteindelijk wordt gekozen voor William Stewart Halsted (1852-1922) een invloedrijke Amerikaanse chirurg en hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van de moderne chirurgie. Hij heeft radicale mastectomie geintroduceerd. Dit is een uitgebreide operatie die in het verleden werd gebruikt als behandeling voor borstkanker. Bij deze procedure werd de hele borst verwijderd, samen met de onderliggende spieren en lymfeklieren in de oksel. Tegenwoordig worden er vaak andere technieken gebruikt.

Tenslotte bellen we met onze huis patholoog Joris Roelofs. We trokken hem uit een een gesprek in een autentieke bruine kroeg op de Zeedijk in Amsterdam. Er wordt hard gewerkt aan zijn oratie en Joris viel met zijn neus in de boter toen hij tijdens een congres over nieren in Milaan op de eerste rij belandde bij de staatsbegrafenis van Silvio Berlusconi. Naar aanleiding van dit gesprek is er ook de prijsvraag. Waar is Berlusconie aan overleden? Aan de gevolgen van CML, CLL of Kahler? Stuur je antwoord naar info@dokterinpodcast.nl


Je kan deze podcast nu ook beoordelen in Spotify net als in Apple podcasts. In Spotify kan je ook vragen en polls invullen. Niet vergeten dat te doen als je via Spotify aar deze podcast luistert. Beoordelen kan al met 5 sterren. Tenslotte zoals al besproken zitten de poddocs nu op de Instagram @dokterinpodcast

 

Mocht je suggesties hebben voor een wijn of vergeten druiven, die we tijdens de uitzending moeten proeven of een wijn met een mooi verhaal laat het ons weten. Je kan dan een leuke wijn verdienen.

Heb je vragen of suggesties? Reageren kan op onze website via het contactformulier of met een mail via info@dokterinpodcast.nl. Abonneer je op onze podcast in je favoriete podcast app zoals Spotify, Apple podcasts en Google podcasts, zodat je geen uitzending mist.