Aflevering 3. Koken en componisten


De 3e aflevering van Is er een dokter in de podcast? Er zijn 3 dokters aanwezig en 1 bekende TV kok.
We blikken eerst terug op aflevering 2 en bespreken een (goede) recensie.

De  eerste gast is een heuze bekende Nederlander. Het is TV kok Yvette van Boven. Ze heeft met haar laatste kookboek Home Made Basics Het Gouden Kookboek 2020 gewonnen. Dit is de prijs voor het beste Nederlandstalige kookboek van het jaar. De andere genomineerden waren Inmaken van Jonah Freud en Noni Kooiman, Spicy Chef van Soenil Bahadoer en Hassnae Bouazza, Vis voor beginners van Mirjam van der Rijst en Harold Pereira en Wereldse bouillons van Marianne Snel. De jury heeft meerdere gerechten uit alle kookboeken bereid en daarop haar beslissing gebaseerd. We bespreken met Yvette en vragen wat een prijs als deze met haar doet. En of je daar geld of roem voor krijgt. Liffert wordt helemaal enthousiast als het over zout en koken gaat. Yvette en Liffert vinden elkaar als het gaat om eten uit pakjes en zakjes, waar te veel zout en ook suikers in zitten. Dus niet doen, maar zoveel mogelijk zelf bereiden. En dat is niet moeilijk aldus Yvette. En bij Liffert gaat het vooral over het zout en Yvette bekend dat ze 2 soorten zout bij het koken gebruikt. Kijken hoe Liffert daar op reageert.....


Tijdens deze aflevering drinken we uiteaard weer wijn en deze keer een Pinot Noir 2017 van Esterházy uit Oostenrijk. Esterhazy is een beroemde familie uit Oostenrijk. Zij kennen een rijke historie en bezitten paleizen, forten, kunstcollecties en ook een super moderne "winery". De geschiedenis van de Esterházy familie begint in de 13e eeuw. Vanaf de 17e eeuw maakt men wijn. Dit deed men eerst in de historische kelders van Paleis Esterházy te Eisenstadt, maar sinds 2006 gebeurt dit in een hypermoderne "winery" in Trausdorf an der Wulka. Men bezit 42 hectare aan wijngaarden en deze zijn gelegen tussen het Leithagebergte en de Neusiedlersee. Beroemde gast op dit kasteel was Hayden. Die liet zich ook in wijn uitbetalen.

We vroegen ons af waar Haydn aan gestorven is? Gelukkig kent Liffert een patholoog uit het AUMC die alles weten over de doodsoorzaken van componisten. Het is patholoog Joris Roelofs. Terwijl hij gezonde voeding en wijn koopt in de Albert Heijn bespreken met hem een aantal beroemde componisten en de reden van overlijden. We hebben het over Mahler en Paginini. Die worden ook besproken in het boek een Loden Last dat gaat over beroemdheden en hun ziekten. Een interessant gesprek met af en toe een vleugje RTL Boulevard.


We sluiten af met de prijsv van aflevering 2. De vraag was waar de carignan druif oorspronkelijk vandaan komt. En als bonusvraag wat de originele naam van de carignan druif is. Het antwoord komt uit het dikke boek met alle druivenrassen van Janis Robinson. Het antwoord op de vraag waar komt de carignan oorspronkelijk vandaan is noord-oost Spanje en de carignan heet oorspronkelijk mazuelo. We hebben een prijswinnaar. Helaas telefonisch niet bereikt, maar die wint wel de fles carignan wijn!

Er is ook een nieuwe prijsvraag. De prijs is een door Yvette van Boven gesigneerd exemplaar van haar nieuwste kookboek. De vraag is waar Yvette van Boven kookt? Is dat boven, beneden of op de begane grond? Reageren kan op onze website via het contactformulier of met een mail via info@dokterinpodcast.nl.

Reageren op de uitzending of geven van suggesties kan via info@dokterinpodcast.nl of via contact op deze website.