Aflevering 16. Meubels maken

In aflevering 16 zijn er wederom 3 dokters en een vinoloog in de podcast.


Pod-docs Liffert en Sanne bespreken weer wat er is gebeurd in de afgelopen periode met aandacht voor overgewicht en vrouwen in medisch onderzoek. Ook bespreken we film en een serie op Netflix One Day die voor nostalgie zorgen. Sanne is naar Madrid geweest waar hij een leuke wijntour door het Museo Thyssen heeft gelopen. Het waren prachtige schilderijen met het thema wijn. Een aantal van de schilderijen staan hieronder. Helaas werd er in het museum geen wijn geschonken. Gelukkig kwam dat later op de avond in Madrid goed met een heerlijke Rioja van Marques de Murrieta Castillo YGay. Ook wordt de inzending van het Eurovisie songfestival besproken: Europapa. De reactie van een jonge luisteraar is mmmmmoaah.....

De Poddocs bellen met een handige acute internist Jan Willem Uffen. Overdag is hij actief op de eerste hulp van het ziekehuis, maar in de avond knapt hij meubels op en maakt ze ook zelf. Een handige website met tips om je Ikeameubels te pimpen. Zijn meest recente creatie is een vogellamp (zie hieronder). Mocht je die lamp leuk vinden en willen kopen, laat het ons dan weten dan brengen we jullie in contact. Mocht de lamp stuk gaan dan kan Jan Willem die ook maken. Naast meubels maken, fotografeert Jan Willem ook en dan wel een specifieke manier namelijk lange belichtingsfotografie. Het zijn mooie foto's zoals je hieronder op een voorbeeld kan zien.

In waar komt die naam vandaan hebben we het eerst over Dr. Paul Wolff (1887-1951). Dit was een opmerkelijke Duitse figuur die de wereld van de geneeskunde en de kunst van de fotografie combineerde op een manier die zowel indrukwekkend als inspirerend was. Als radioloog maakte hij grensverleggende stappen op het gebied van medische beeldvorming, maar het was zijn passie voor fotografie die zijn leven en werk kleur gaf, letterlijk en figuurlijk. Kortom na de hobby van onze gast een toepasselijk onderwerp. Alleen heeft Dr. Paul Wolf nooit een naam aan iets gegegven. Uitiendelijk komen we op Wilhelm Conrad Röntgen, die een Duitse natuurkundige en de pionier achter de ontdekking van röntgenstralen was. Dit is een doorbraak die de medische wereld voorgoed heeft veranderd. Hij werd geboren op 27 maart 1845 in Lennep, Pruisen (nu Duitsland), en groeide op in een gezin van textielproducenten. In 1895 ontdekte Röntgen per ongeluk de röntgenstralen tijdens een experiment met kathodestralen. Hij merkte op dat een scherm bedekt met bariumplatinocyanide licht uitstraalde, zelfs wanneer het werd afgeschermd van het zichtbare licht. Hij noemde deze stralen "X-stralen", waarbij "X" staat voor onbekend, vanwege hun mysterieuze aard. Helaas kwam aan het leven van Wilhelm Conrad Röntgen een einde op 10 februari 1923, toen hij op 77-jarige leeftijd overleed aan darmkanker in München, Duitsland. Het was een slimme, maar bescheiden man. Hij heeft geen patent op zijn uitvinding aangevraagd om de techniek door iedereen vrij te kunnen gebruiken. Deze rubriek eindigt met een mop en die mop wil je niet missen.

De poddocs bellen deze uitzending nog met onze huisvinoloog die bezig is met een zware studie om de volgende stap na haar opleiding tot vinoloog te zetten. Ze wordt Magister Vini. Ze heeft net examen gedaan en verteld er over. Over de wijn die wordt gedronken in de uitzending hebben ze het niet. Dat is te veel na het examen. De poddocs drinken een heerlijke Sangioves uit Italie. De wijn wordt gemaakt door het wijnhuis Antinori en het is de Pian delle Vigne en het is een Rosso del Montalcino uit 2021. Het is een broertje of zusje van de grote Pian delle vigne, maar dan de Brunello del Montalcino wijn.

 

De poddocs bespreken nog het commentaar van een van onze trouwe luiteraars. Hij heeft daarvoor een "Wat een toestand - Is er een dokter in de podcast" mok gekregen. We hebben er nog meer staan dus reageer en wie krijg jij er een!

De aflwvering wordt afgesloten met een nieuw item en wel de reclame. De schoorsteen moet tenslotte wel roken. Liffert heeft daarvoor de Arts en Auto doorgespit. Internessant, maar er is wel veel rationele problematiek in artsenland. Luister en huiver.

 

De "wat een toestand" koffie/thee mok! kan je krijgen als je een leuk verhaal, opmerking of recensie hebt. Stuur dit naar info@dokterinpodcast.nl en misschien krijg je wel die unieke mok. Je kan deze podcast nu ook beoordelen in Spotify net als in Apple podcasts. In Spotify kan je ook vragen en polls invullen. Niet vergeten dat te doen als je via Spotify aar deze podcast luistert. Beoordelen kan al met 5 sterren. Tenslotte zoals al besproken zitten de poddocs nu op de Instagram @dokterinpodcast

 

Mocht je suggesties hebben voor een wijn of vergeten druiven, die we tijdens de uitzending moeten proeven of een wijn met een mooi verhaal laat het ons weten. Je kan dan een leuke wijn verdienen.

 

Heb je vragen of suggesties? Reageren kan op onze website via het contactformulier of met een mail via info@dokterinpodcast.nl. Abonneer je op onze podcast in je favoriete podcast app zoals Spotify, Apple podcasts en Google podcasts, zodat je geen uitzending mist.

 

Christoph Amberger - Portret van Matthäus Schwarz
Gerrit van Honthorst - De vrolijke viool speler
Juan Gris - Fles en fruitschaal