Aflevering 14. Pride and Prejudice

In  aflevering 14 zijn er 3 dokters in de podcast.
Pod-docs Liffert en Sanne bespreken weer wat er is gebeurd in de afgelopen periode. De kranten worden weer gespeld met Barbie versus Oppenheimer en minder drinken tijdens Prideweek als ook mannen en nagels. De vaste onderwerpen zijn er weer met: Dokter wat doet u nu? Waar komt die naam vandaan? Wie zat er in zomergasten?  Het songfestival wordt alvast aangestipt. En natuurlijk wordt er een wijn besproken.
.
We bellen deze aflevering veel, maar het is lastig om de gasten te pakken te krijgen. Gelukkig weet Liffert altijd wel wat te vertellen. Spoiler alert gaat naast cultuur uiteindelijk ook weer over zout en hoge bloeddruk. Echter hij bespreekt ook zomergasten en de pride. De pride ooit begonnen met Stonewall-rellen in juni 1969 in New York City. Juni is daardoor pridemaand. Echter in Nederland niet. Mogelijk komt deze variatie door het weer of de voorkeur voor een vakantieperiode.

De wijn deze week is een zomerse rose met geur van aardbei en framboos met frisse zuren. Lekker en niet duur. Geschikt voor de zomer en ook de nazomer. Gekocht via Karakter wijnen. Vaak dan ook te koop via wijnkoperij Europa. Ook via deze website te koop.


Waar komt die naam vandaan is gerelateerd aan de Prideweek (of tegenwoordig Prideweken) en gaat over Apgar. Ze was een Amerikaanse anesthesioloog bekend vanwege haar baanbrekende bijdragen aan de neonatologie (de tak van de geneeskunde die zich bezighoudt met pasgeboren baby's) en het ontwikkelen van de Apgar-score. De Apgar-score is een eenvoudige en gestandaardiseerde methode om kort na de geboorte de algemene gezondheidstoestand van een pasgeborene te beoordelen. De score wordt bepaald door vijf criteria te beoordelen: de hartslag, ademhaling, spiertonus, reflexen en huidskleur van de baby. Elke parameter krijgt een score van 0, 1 of 2, en de scores worden opgeteld om een totaalscore te krijgen tussen 0 en 10. Een Apgar-score van 7 tot 10 wordt als normaal beschouwd. Virginia Apgar washomosexueel. Ze speelde viool en was een fervent voorstander van het belang van kunst en muziek in het leven van mensen, met name voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen. Haar liefde voor muziek en de viool weerspiegelde haar veelzijdigheid en haar toewijding aan verschillende interesses buiten de geneeskunde. Het soort dokter dat we voor ozne podcast zoeken. Apgar stierf op 65-jarige leeftijd aan levercirrose. Ze wastijdens haar leven een stevige roker en drinker.

Tenslotte bellen we aan het ein de van de podcast een gast die altijd te bereiken is, is onze huispatholoog Joris. Hij geeft een sneak preview van zijn oratie.

De prijsvraag van de vorige aflevering staat nog open voor een mooie fles wijn. Waar is Berlusconie aan overleden? Aan de gevolgen van CML, CLL of Kahler? Stuur je antwoord naar info@dokterinpodcast.nl


Je kan deze podcast nu ook beoordelen in Spotify net als in Apple podcasts. In Spotify kan je ook vragen en polls invullen. Niet vergeten dat te doen als je via Spotify aar deze podcast luistert. Beoordelen kan al met 5 sterren. Tenslotte zoals al besproken zitten de poddocs nu op de Instagram @dokterinpodcast

 

Mocht je suggesties hebben voor een wijn of vergeten druiven, die we tijdens de uitzending moeten proeven of een wijn met een mooi verhaal laat het ons weten. Je kan dan een leuke wijn verdienen.

Heb je vragen of suggesties? Reageren kan op onze website via het contactformulier of met een mail via info@dokterinpodcast.nl. Abonneer je op onze podcast in je favoriete podcast app zoals Spotify, Apple podcasts en Google podcasts, zodat je geen uitzending mist.